Vilken-bil-bor-du-kora Att göra tester för att jämföra sej med sina bekanta och vänner på Facebook är just nu väldigt inne. Det är kul och harmlöst. Eller det är vad du luras att tro.

Kanske har du hakat på de harmlösa tester du kan göra på Facebook. Det kan handla om vilken seriefigur du är, vilken bil du ska köra, vilket land du ska bo i eller något annat. De verkar harmlösa och rätt trevliga, men det stämmer inte alltid. Vissa av dem är enbart till för att ta reda på din kontaktinformation och din kontaktinformation skickas vidare så snart som du klickar på att du godkänner.

Företagen bakom testerna får förutom uppgifter om namn, adress och telefonnummer tillgång till vilka dina vänner är, vilka dina intressen är, vilka sidor du gillar och vilka grupper du är med i. Det gör att de kan sortera in dig i grupper och kan sälja dina uppgifter till företag som kan skicka ut riktad reklam.

Så ta dig en stund och tänk efter om det är så intressant att veta vilken färg du är eller vilken sagofigur du är. På det sättet behåller du dig mer privat och får själv välja vad och var du köper något.

Det är Mattias Handley, som är IT-expert som har undersökt fenomenet och mer att läsa om det finns på Sveriges Radio.