Att skriva inlägg i sociala medier är både tids- och energikrävande. Därför är det bästa sättet att arbeta att avsätta en tid per vecka eller månad till att skapa inlägg i förväg och att sedan schemalägga dessa.

Jag kommer att gå in litet lätt på två verktyg som du kan använda sig av för att schemalägg verktyg. Det finns många andra också, men dessa har jag valt då gratisversionerna räcker väldigt långt. Sedan bjuder jag på ett bonustips i slutet också som kan hjälpa till med att automatisera delning mellan olika medier.

Hootsuite

Hootsuite 800I gratisversionen av Hootsuite kan du lägga in tre ”sociala media”-profiler och hålla koll på dessa i olika flikar. Du kan välja att dela ett inlägg i alla dessa tre sociala medier samtidigt eller olika inlägg till de olika medierna. När du skriver inlägget finns där en knapp som ser ut som en kalender och där kan du ställa in att schemalägga ditt inlägg. Du kan även välja att låta Hootsuite att välja när det är bäst för dig att dela inlägg.

Tidigare har du i gratisversionen kunnat ladda upp en fil med inlägg för framtiden, men nu måste du betala en avgift för att kunna göra detta.

Buffer

Buffer

Schemaläggning i Buffer

Med Buffer kan du ansluta ett konto per socialt medium. Om du inte tycker att det räcker kan du gå på Awsome-versionen och då kan du lägga till 12 olika konton. I Buffer finns det en hel del olika alternativ för att schemalägga inlägg. Du kan till exempel välja att schemalägga så att ett inlägg återkommer samma dag eller under flera dagar.

Du kan inte ladda upp inlägg för framtiden, men det finns tillägg till Buffer som tillåter detta. Jag har inte testat någon av dessa, så om du gjort det får du gärna berätta vad du tyckte. Några exempel är Bulk Buffer, Bufferti, BulkPublish. Jag tycker att BulkPublish ser mest lovande ut då du kan ladda upp bilder med den och dessutom får en exempel csv att utgå från. Fler tillägg till bufferapp hittar du här.

Bonustips: IFTTT för att automatisera

IFTTT

IFTTT

Om du aldrig tittat på IFTTT förut så gör det. IFTTT står för If This Than That och det innebär att en viss händelse ger en annan händelse. Med hjälp av den kan du till exempel automatisera delningar till olika medier, du kan lägga till saker automatiskt i Google Calendar, du kan bevaka ämnen och få dem skickade till Evernote. Du lägger till olika kanaler och kan koppla dessa till varandra med hjälp av olika recept. Du kan till exempel koppla ditt Bufferkonto till IFTTT och på det sättet schemalägga saker. Som sagt om du inte kollat på det, så gör det.

Nästa fredag tar vi och går in ännu mer på innehåll och att använda en editorial calendar för att hålla ordning på när saker ska publiceras.