Affirmationer

Affirmationer

För mig har företagandet inneburit en otrolig personlig utveckling. Därför tänker jag på söndagar bjuda på något som kan hjälpa andra framåt med sin personlig utveckling. Det kan vara inspirerande bilder och uttryck. Funderingar runt hur vi tänker och vägar att tänka annorlunda. Ja, egentligen kan det vara lite vad som helst.

Idag börjar jag med att lyfta upp uttrycken självkänsla och självförtroende. Det är jättevanligt att vi blandar ihop uttrycken och missar vad som egentligen är viktigt.

Självförtroende

Självförtroendet är kopplat till prestation och vad du kan göra. Du kan ha olika högt självförtroende när det gäller olika saker. Det beror helt enkelt på att du är olika duktig på olika saker. Är du duktig på att måla kan du ha högt självförtroende inom detta. Du kanske är dålig på att odla och kan då ha lågt självförtroende inom detta.

Lågt självförtroende är med andra ord inget problem. Det enda det visar är att du inte är nöjd med din prestation inom ett visst område och kanske helt enkelt behöver öva mer.

Självkänsla

Självkänslan handlar om den du är inombords. Om du har bra självkänsla så tycker du att du duger som du är. Om du har dålig självkänsla så upplever du att du inte duger. Det innebär att du kan vara hur duktig som helst på något, men ändå känna att du inte är bra.

Självkänslan varierar väldigt mycket över tid och det är något du hela tiden måste jobba med. Att se dig i spegeln och konstatera att du duger bra som du är. Att acceptera att alla inte kan tycka om dig. Att våga vara dig själv.

Det här är något jag har jobbat med stenhårt hela tiden. Jag har till och med avsatt tid varje vecka till att jobba med mig själv.

Beröm rätt saker

Det är så lätt att berömma för det någon gjort. Du ser det och kan bekräfta det. Det är helt i sin ordning, så länge du inte bara berömmer sådana saker som stärker självförtroendet hos en person.

Att berömma för att stärka någons självkänsla är mycket svårare. Det handlar om att bekräfta saker som du inte kan se eller ta på. Här får du några exempel på hur du kan bekräfta någons person:

  • Jag trivs så bra i ditt sällskap.
  • Vad modig du är!
  • Du är så härligt impulsiv.

Nästa söndag fortsätter jag att gå djupare in på ämnet.